Viena, capitala cu aer princiar

Share this post! Share on Facebook54Pin on Pinterest0Share on Tumblr0Share on StumbleUpon0Tweet about this on TwitterShare on Google+49

   viena 9

Daca ar fi sa o personific, Viena ar intrupa o doamna rafinata, nobila, imbracata impecabil intr-o rochie cu broderii si crinolina, o doamna care coboara din trasura cu miscari delicate si sigure, impunandu-si aerul nobil.

    Viena mi-a ramas in suflet ca un oras al culturii, al muzicii si al artei, un oras totusi rece pentru sulfetul meu mediteranean, insa fascinant prin arhitectura, clasa si rafinament, un oras unde imi doresc sa ma intorc, cele cinci zile petrecute acolo nefiindu-mi de ajuns sa o simt si sa o cunosc asa cum as fi vrut.

   Ce mi-a placut in Viena ? Am sa va povestesc gandurile mele proaspete, impresii personale, incercand sa las pe altadata date istorice, itinerarii sau bugete de calatorie.

 1. In primul rand mi-a placut in Viena aerul princiar pe care il simti la tot pasul in centrul istoric, fie ca privesti elegantele fatade ale cladirilor in stil baroc, fie ca vizitezi saloanele luxoase ale Habsburgilor sau te plimbi prin parcurile cu peluze verzi, statui si fantani.
 2. Viena este un oras plin de incarcatura culturala, unde insetatii de cunoastere si iubitorii de muzee vor gasi un numar impresionat de muzee si chiar un cartier intreg al muzeelor, Museums Quartier Wien, unde sa isi piarda pasii prin fata operelor de arta : Cartierul Muzeelor, Muzeul de Istorie a Artei, Albertina, Muzeul de Istorie Naturala, Casa lui Mozart, Muzeul Muzicii, Belvedere, Muzeul lui Freud, Muzeul de Istorie si inca altele pe care sper sa le pot vizita alta data.
 3. Mi-a placut atmosfera vie din Stephanplatz, din jurul Domului Sfantului Stefan, unde te lovesti de sutele de turisti care incearca sa prinda cat mai bine Domul in fotografii, furnicarul de oameni veseli, unii muscand cu pofta din sandwichurile cu deliciosii carnati, altii savurand in tihna la mese o cafea cu un Sacher torte sau cu celebrul strudel cu mere vienez.
 4. Tot in Innere Stadt (centrul vechi) am ramas fermecata de trasurile cu vizitii eleganti, purtand frac si joben si caii frumosi, la fel de eleganti, cu urechile impodobite cu flori sau catifea, dar si de baietii imbracati in costume de epoca, purtand peruci albe si sosete inalte, imitandu-l pe Mozart si incercand sa te convinga sa cumperi un bilet la Opera.
 5. Mi-a ramas in minte imaginea Domului Sfantului Stefan, impresia pe care am avut-o cand am iesit la suprafata din statia de metrou si cerul parca parea intunecat de grandiosul dom, o bijuterie arhitetcurala in stil gotic care domina centrul istoric si te lasa fara cuvinte cand ii privesti arcadele, altarele, turnurile si acoperisul din tigla colorata ce imita forma unui diamant.
 6. Mi-a placut cum Ringstrasse sau Bulevardul Ring înconjoară si delimitează centrul istoric al Viennei, practic miezul orașului, căci in centrul istoric se afla toate obiectivele de vizitat. Aceasta strada a fost construită de către împăratul Franz Joseph I in 1857 in locul vechii fortărețe ce imprejmuia vechiul oras si aici se afla majoritatea palatelor si muzeelor : Albertina, Opera de Stat din Viena, Burgtheater, Piata Maria – Theresia.
 7. Bogatia arhitecturala a Vienei rivalizeaza cu cea a Romei si Parisului, Viena este cunoscuta ca fiind un monument arhitectural baroc in sine. Pe mine m-a impresionat totusi melanjul de stiluri arhitecturale : da, predomina stilul baroc, pretentios, opulent, extravagant dar sunt si biserici sau palate in stil neoclasic, renascentist sau gotic. Am ramas uimita de frumusetea frescelor, statuilor, coloanelor si arcadelor.
 8. Mi-a placut elegantul parc Belvedere cu cele doua palate ridicate in cinstea printului Eugen de Savoia, Palatul de Sus si Palatul de Jos, intre care isi etaleaza frumusetea gradina impresionanta cu fantani si statui.Aici am admirat cea mai bogata colectie a lucrarilor lui Gustav Klimt si mai ales celebra lucrare a sa, « Sarutul ».
 9. Am ramas impresionata de vizita in Palatul Hofburg, care-si asterne maretia si puterea si astazi asupra centrului istoric, unde timp de sapte veacuri a locuit familia imperiala Habsburg. Primele temelii au fost ridicate in secolul al XIII lea insa de atunci fiecare generatie de imparati a extins structura initiala, ajungandu-se astazi la un complex arhitectural vast care gazduieste Apartamentele imperiale, Muzeul printesei Sisi, Biblioteca Nationala, Scoala Spaniola de Calarie, Capela Regala, Colectia imperiala de argint si alte cateva muzee.
 10. Viena este un oras prietenos cu cei mici : copiii au un muzeu special pentru ei , Zoom Museum, iar unele muzee de arta organizeaza ateliere unde copiii isi pot exprima creativitatea prin pictura sau       creatii de scenarii( Muzeul Mumok din Cartierul Muzeelor). Bineinteles pe locul intai in top ramane Gradina Zoologica, Tiergarten Schönbrunn , de unde cu greu vor mai vrea sa plece.
 11. Viena este orasul muzicii si am simtit asta cel mai profund la Opera si in timpul vizitei facute la Casa Memoriale a lui Mozart. Beethoven, Haydn, Schubert, Strauss, toti au trecut prin Viena, au studiat, trait si creat aici.

M-am intors de la Viena fascinata de imparateasa Sisi si viata ei tumultoasa, m-am intors cu o pofta nebuna de a studia stilurile arhitecturale despre care, spre rusinea mea, nu stiu foarte multe si m-am intors cu regretul ca nu am mai avut timp sa vizitez Casa lui Freud si parcul din apropierea ei, unde acesta isi plimba gandurile si intrebarile in timpul plimbarilor de la amiaza. Voua ce v-a placut cel mai mult la Viena?astept sa impartasiti cu noi impresiile voastre de calatorie.

Pe curand si tot pe drumuri!

viena 26viena 44viena 37viena 38viena 8viena 17viena 11viena 24viena 7viena 2viena 1viena 44viena 42viena 40viena 39viena 28viena 23viena 22viena 21viena 20viena 18viena 15viena 14viena 3viena 12Voviena 11

 

 

 

 

 

 

 

 

Share this post! Share on Facebook54Pin on Pinterest0Share on Tumblr0Share on StumbleUpon0Tweet about this on TwitterShare on Google+49

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *