Anglia, pe drumuri de tara, o fila de poveste

Share this post! Share on Facebook283Pin on Pinterest0Share on Tumblr0Share on StumbleUpon0Tweet about this on TwitterShare on Google+138

anglia 8

Cotswolds este un ținut de poveste, un tablou idilic cu drumuri serpuind printre câmpuri, casute mici din piatra cu flori la ferestre, păduri si iazuri cu ratuste vesele si pui de lebada, un cer parca pictat pe care se profileaza razlet cate o turla de biserica in vârsta de câteva veacuri bune.
Libertatea campurilor  galbene sau verzi,  vântul, florile, drumurile de tara,  potecile pădurilor si paraiasele ce curg neobosite pe sub podete din lemn, aceasta  e Anglia rurala.
Acesta este Cotswolds, regiunea din S-E Angliei declarată “zona de o frumusete naturală nebanuita” ce se întinde din sudul Stratford-upon-Avon pana la sud de Bath, la o distanta de 130 km de Londra.
Cotswolds inseamna dealuri împădurite, pajiști verzi, piatra galbena de Cotswolds, de culoarea mierii, piatra din care au fost ridicate asezarile de aici încă din cele mai vechi timpuri. Cotswolds înseamnă si comertul străvechi cu lână, căci aici oamenii trăiau din comertul cu piatra si din cel cu lână, localnicii fiind străvechi crescători de oi.
Lana de Cotswolds era considerată cea mai buna lana englezeasca si a adus bogăție tinutului din cele mai vechi timpuri.
Îndrăgostită fiind de mic copil de zona rurală a Angliei, din cartile citite, mi-am dorit foarte tare sa o vad. Așa incat atunci cand am ajuns prima oara in Londra, deși urma sa stam decat  trei zile, pentru una dintre cele trei zile mi-am rezervat aceasta minunata excursie de o zi in Cotswolds, spre uimirea tuturor:) … Cum adica, sa  stai doar trei zile in Londra si tu alegi sa pierzi una din ele ca sa mergi la tara??
Da, chiar așa. Si nu regret o clipa. A fost călătoria anului pentru mine, atât de mult mi-am încărcat sufletul acolo.
Excursiile Viator sunt foarte bine organizate, așa ca mi-am rezervat din tara o excursie de la Viator: prânz in minunatul Cotswolds, la prețul de 128 USD / persoana, am platit foarte simplu, cu ajutorul cardului.  Plecare din Londra la 8.30 , vizitarea a patru sate si orașele : Burford, Bibury, Bourton on the water si Stow on the wold, cu servirea unui prânz absolut delicios la Hotel Swan, in Bibury.
La ora 7.30 un autobuz ne-a preluat din apropierea hotelului si ne-a dus in Victoria Station, unde fiecare s-a îmbarcat către destinația lui : unii mergeau in Cotswolds, alții la Stonehenge, alții la Oxford, alții la Bath sau sa viziteze castele. M-au uimit organizarea si punctualitatea. Si ghidul, un englez simpatic cu un sac de glume la el, umor englezesc, desigur,  dar foarte bine informat si cunoscător al zonei. Am facut cam o ora si jumătate (in jur de 130 km) pana in primul sătuc din cele patru:
     Burford, unde de o parte si de alta a străzii principale era plin de pub-uri si magazinase cochete. Am mers pe stradute admirând casele cu grădini micuțe dar foarte îngrijite si pline de flori. Cand am ajuns la biserica parohiei, datând de pe la 1500,  am simțit ca m-am intors in timp si ma aflu in locurile din Wuthering Heights ( La răscruce de vânturi)…
Vântul suiera printre crengile copacilor si dupa turlele bisericii înalte, din piatra, iar noi stăteam pe o banca, neputandu-ne desprinde de atâta frumusete a naturii.

Al doilea sat a fost Bibury, cel mai frumos dintre toate, o bijuterie de asezare pe care o priveam, trageam aerul proaspăt adânc in piept si aveam sentimentul ca sunt intr-o poveste cu zane, prinți si pitici.
Arlington Row, celebra imagine care apare in toate fotografiile cu regiunea Cotswolds este un rând de casute lipite una de cealalta, renumitele “cottages”.  Fuseseră construite in veacul al XIV lea ca si depozite de lână ale bisericii,  apoi au fost date ca si locuințe tesatorilor in anul 1700.
Dupa ce ne-am minunat in fata căsuțelor in miniatura, am pornit printr-un zavoi străbătut de un parau vesel, pe sub salcii si copaci in care cântau pasarele. Am ajuns la Arlington Mill, vechea moara de porumb si la ferma de pastravi, iar la sfârșit am luat un prânz delicios la elegantul restaurant al Hotelului Swan: păstrăv cu cartofi dulci copti in unt, garnitura de mazare iar ca desert o rafinata prăjitura crocanta cu mere si inghetata ( crumble apple pie).
Era ora de plecare si nu ne puteam desprinde de tabloul lebedelor care se plimbau liniștite pe apa cu puii lor, de verdele crud care ne desfata privirea, verdele pajistilor si  al iederei ce imbraca piatra din care sunt făcute casele.

     Bourton on the water
Aceleași case cochete din piatra, unele îmbrăcate in iedera si trandafiri agatatori, stand leneșe sub soare, de-a lungul râului Windrush.
De o parte si de alta a râului, băncuțe pe care bătrânii si copiii se bucurau de vremea frumoasa, in timp ce raul susura neobosit pe sub poduri de piatra si salcii plangatoare unde isi aveau cuib ratuste si lebede.
Te îmbie sa le treci pragul magazinase  de suveniruri cu adevărat de-ale locului,  sticlute cu parfum produs in mica fabricuta din sat, cescute miniaturale din portelan, vase de ceramica tot aici create.

Ultimul sat vizitat a fost Stow on the Wold, care este mai degrabă un orasel. Așezat mândru pe un deal inalt, la punctul de întâlnire al tuturor drumurilor din regiune, ceea ce l-a facut sa fie cel mai important centru de comerț cu oi si lână, Stow on the wold vine din timp, cu casele-i medievale. Piața din centru amintește astazi ca Stow on the Wold era cel mai important târg de oi din Cotswolds. Am vizitat biserica Saint Edward’s , o bijuterie arhitecturala normanda, din piatra, construita cu 1000 de ani in urma,  care se afla de fapt pe locul vechii biserici saxone din lemn. M-a impresionat ușa de nord străjuita de doi arbori de tisa  care iti dau senzatia ca au crescut chiar din ușa.
Plin de puburi, magazine de antichități si suveniruri, restaurante, Stow on the Wold merita sa il vezi.
Cu sufletul plin de culorile campurilor, de cântecul păsărilor si liniștea oamenilor locului, ne-am intors liniștiti in Londra cea agitata.
Cotswolds este exact ceea ce vedeți in filme, un colț de viața tihnita, liniștita, o imagine patriarhală din povesti. Călătoria pe care am facut-o in Cotswolds este neprețuita, ar merita mult mai mult decat am platit.
Data viitoare as vrea sa stau mai mult, sa ne cazam chiar in zona, la unul dintre hanurile vechi de sute de ani.

anglia 12anglia 25anglia 26anglia 16anglia 18anglia 11anglia 9anglia 22anglia 20anglia 24anglia 14anglia 80anglia 2anglia 28anglia 25anglia 79
Pana cand ajungeti in Cotswolds, va invit sa priviti fotografiile mele si sa imi spuneti ce simtiti cand vedeți atâta frumusete…
Pe curând si tot pe drumuri!

 

Share this post! Share on Facebook283Pin on Pinterest0Share on Tumblr0Share on StumbleUpon0Tweet about this on TwitterShare on Google+138
2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *