Stiati ca exista pietre care cresc? Trovantii de la Costesti, Horezu

Share this post! Share on Facebook43Pin on Pinterest0Share on Tumblr0Share on StumbleUpon0Tweet about this on TwitterShare on Google+0

trovanti 15trovanti 2
Azi iar o sa va vorbesc despre călătoriile cu cei mici. Am sa va dezvălui un loc miraculos pe care copiii mei l-au descoperit si care le-a stârnit curiozitatea si le-a pus la lucru imaginatia : Muzeul Trovantilor din Costesti, un muzeu in aer liber, in frumoasa zona a Horezului.
La 10 km de Horezu, in dreptul comunei Costesti, pe partea dreapta cum mergeți spre Râmnicu-Vâlcea, exista o vale cu pietre “vii” sau pietre care “cresc”, la poalele unei cariere cu nisip. Arata spectaculos, unele foarte mari, ca niste oua imense sculptate de natura sau uitate de vreun dinozaur:) ,     altele mai mici si de diverse forme, cele mai întâlnite fiind totusi cele de forma elipsoidala.
Se crede ca Brancusi însuși s-ar fi inspirat din multitudinea de pietre rotunde in opera sa, mai ales in crearea domnisoarei Pogany.
Aceștia sunt trovanții, formatiuni create prin cimentari locale ale masei nisipurilor pe care le conțin. Deși geologii au încercat sa explice acest fenomen ciudat care face ca pietrele sa creasca, prin existența unei delte acum 6 milioane de ani, nu exista o teorie exactă care sa ne lămurească.
Cert este ca aceste pietre isi măresc dimensiunea in timp iar pe unele dintre ele apar formatiuni mai mici, ca niste pui.
Localnicii cred ca aceste pietre chiar au viața in ele, ca noaptea prind glas si nu ar fi bine sa stai prea mult in preajma lor.
Copiii noștri s-au jucat printre ele, le-au mângâiat, le-au observat cu atenție si chiar si-au imaginat povesti cu pietrele vii.
Daca ajungeti cu cei mici in zona Horezu,  nu uitati ca pe lângă olarit, vechile cule boieresti,  mănăstiri si pesteri, trebuie sa dați binețe si pietrelor care cresc.
Voi ati fost la trovanții de la Costesti?

  Pe curând si tot pe drumuri!

trovanti 9trovanti 6trovanti 5trovanti 4trovanti 3trovanti 1

 

Share this post! Share on Facebook43Pin on Pinterest0Share on Tumblr0Share on StumbleUpon0Tweet about this on TwitterShare on Google+0
2 Comments
  1. Buna.
    Am fost de multe ori la trovantii de la Costesti. Am citit ca mai sunt niste trovanti prin Buzau si acum planuiesc sa le fac o vizita si acelora. Cei din Buzau sunt insa mult mai greu accesibili.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *