Tot ce trebuie sa stii cand mergi la Londra cu cei mici

Share this post! Share on Facebook26Pin on Pinterest0Share on Tumblr0Share on StumbleUpon0Tweet about this on TwitterShare on Google+8.7k

 london 2

Dupa cum spuneam aici ,  noi am luat copiii cu noi in călătorii de cand erau foarte mici si asta ne-a prins bine tuturor : lor, ca au devenit mai adaptabili si descurcareti, noua, ca ne invata sa redescoperim lumea prin ochi de copil si mica noastra familie parca se sudeaza mai puternic  ori de cate ori suntem departe, toti patru. Daca va încumetati sa mergeți la Londra cu cei mici, trebuie sa aveți in vedere ca Londra este un oraș foarte scump si foarte întins, uriaș, as spune, așa încât recomand sa va luați din timp biletele de avion.

Transfer aeroport-hotel:

Orice varianta alegeți, companie de linie sau low cost, fie ca aterizati la Heathrow, fie la Luton sau Stansted, trebuie sa va organizați transferul de la aeroport la hotel si invers.

Intrati intai pe site-ul aeroportului, unde veti avea de ales intre diferitele mijloace de transport, apoi intrati pe site-urile companiilor de transport respective si va organizati transferul in functie de datele de aterizare / decolare, totul este foarte simplu si organizat.

De la Heathrow aveti cele mai multe variante :  trenul Heathrow Express ( circula din 15 in 15 minute, calatoria dureaza 15 minute si statia in Londra este Paddington, o calatorie dus costa 21.50 lire / adult si 10.70 lire/ copil)  metroul ( cea mai eficienta linie este Piccadilly line si un bilet va costa 5.70 lire pana in zona 1, centrala)  National Express Coach (autobuz) sau taxi. Un taxi de la Heathrow pana in Londra Centrala costa intre 50-70 lire si calatoria  dureaza o ora. Intrati pe site-ul aeroportului si in functie de ora aterizarii/ decolarii, gasiti toate datele necesare.

De la Luton va recomand sa mergeti cu unul dintre autobuzele sau microbuzele  companiilor National Express Coach/ EasyBus  pana in statia cea mai apropiata de hotelul unde sunteti cazati. Din statia Baker Street noi am luat un taxi si am platit doar 10 lire pana la hotelul unde eram cazati. Aveti si varianta tren, insa trebuie intai sa luati un shuttle bus care va duce in statia de tren si abia de acolo luati trenul catre Londra.

Daca aterizati la Stansted, pe varianta autobuz sau microbuz aveti National Express A6 ( pana in Victoria Station face intre 85-100 minute si costa 10.50 lire/adult) sau EasyBus pana in Baker Street ( preturile variaza intre 7.99 lire si 9.49 lire, in functie de ora la care se circula si face in jur de 75 minute). Aveti si varianta tren Stansted Express care costa 19 lire/persoana – biletul standard.

Transport in Londra:

Transportul in Londra este foarte scump, așa încât e de preferat sa va cazati in zona centrală, ca sa nu pierdeti timp si bani tot deplasându-va de la un obiectiv turistic la altul, pentru ca Londra este imensa, credeți-ma! Pe cat de scump, pe atât de bine organizat: intrati pe www.tfl.gov.uk si la orice ora vi se dau mai multe variante de a ajunge dintr-un loc in altul, in functie de mijlocul de transport ales si ore. Daca stati mai multe zile si vreți sa circulați cu metroul, va previn, acesta este foarte scump, in jur de 4 lire daca cumperi o călătorie. Dar va recomand Oyster card, este o cartela reincarcabila pe care se face un depozit inițial de 5 lire si pe măsura ce călătorești, iti depui din nou bani pe ea. Se fac economii considerabile cu acest Oyster, prețul călătoriilor fiind mult mai mic, aceeași călătorie de care vorbeam mai sus cu Oyster costa pana in 2 lire Fiind cu cei mici, va recomand totusi varianta autobuzelor Big Bus Open Tour, cele care se opresc la toate obiectivele turistice, poti cobori si vizita ceea ce ti-ai propus, iar pe celelalte le “bifezi” macar de la inălțimea autobuzului:).

Cazare :

Dupa cum spuneam, fiind cu cei mici, ideal este sa va cazati cat mai central, ca sa nu fiti nevoiți sa ii chinuiți prin metrou sau pe jos. Noi am stat in zona Leister Square, undeva între Kensington si Notting Hill, la 10 minute de mers pe jos de Hyde Park. O zona minunata, liniștita, cu clădiri albe, in stil victorian, cu multi copaci si dimineți care incepeau cu mierlele cântând. Aveam stația de metrou foarte aproape, dar si stații de autobuz si in 10 minute eram in centru.

Obiective pentru copii

1. Muzeele – probabil știți ca marea majoritate a muzeelor londoneze au intrarea gratuită. Noi am vizitat Natural History Museum (intrare gratuită), absolut fabulos, cel mai mare si mai complet văzut de copiii noștri pana acum ( am mai văzut pe cele din Paris si Barcelona), Science Museum, la fel de interesant atât pentru adulti cat si pentru copii, Național Galleries, mai ales pentru copiii mai mari si pentru cei care iubesc arta si British Museum, unde exista o impresionanta expoziție de egiptologie, foarte captivanta pentru copii.

2. Magazinul de Jucarii Hamleys, in Regent Street, cel mai mare si cel mai vechi magazin de jucarii din lume, fondat de William Hamley in 1760. Este impresionant, o lume a jucăriilor fascinanta chiar si pentru parinti. Patru etaje de jucarii care te privesc vesele de pe rafturi, animatori care fac baloane de săpun, dansează in cercuri colorate sau fac demonstratii cu jucăriile cele mai noi. Te trezești ca iti trece pe lângă ureche un elicopter sau te împiedici de o mașinuță teleghidata de animatori. La ultimul etaj exista un magazin de dulciuri, bomobonele, acadele, ciocolatele de toate culorile, formele si marimile

3.Parcurile si grădinile Londrei Parcurile la Londra sunt pline de pajiști verzi si multe, multe flori, copaci inalti, veverite cenușii, dolofane si foarte curajoase, care vin lângă turiști așteptând ceva bun de mancare. Lebede si ratuste la fel de curajoase se plimba nestingherite aproape de turiști. Noi am fost cu cei mici in in Hyde Park, care se întinde pe 142 de hectareeste un loc de joaca minunat pentru copii, Diana Princess of Wales Memorial Playground. Cand mergeți de la Buckingham către Big Ben treceti prin Saint James Park, cel mai vechi parc regal al Londrei, un tablou idilic chiar in inima orașului. In jurul lacului din trăiesc diferite specii de păsări pe care le poti observa in liniște, iar veveritele jucăușe si ratustele si puii de lebada vin aproape de aleile largi pe care se plimba turiștii.

4.Big Ben Toti copiii sunt fascinați de cel mai popular simbol al Londrei, Big Ben, pe care chiar si cei mai mici il stiu din povestea lui Peter Pan sau din filmul Mary Poppins. Big Ben este de fapt uriasul clopot din turn, deși cand vorbim despre Big Ben ne referim de fapt la întregul turn al orologiului cu patru fete. Clopotul cel mare suna la fiecare ora si alte clopote mai mici din sfert in sfert de ora. Zona este foarte aglomerata, plină de turiști care vor sa imortalizeze turnul in fotografii din cele mai reusite. Interiorul turnului Big Ben nu poate fi vizitat decat de către britanici, așa ca il veți admira doar din exterior.

5. O croaziera pe Tamisa, cu vizitarea Podului Londrei si a Turnului Londrei. Cu siguranță copiii vor fi incantati sa vadă pe viu London Bridge din celebrul cantecel “London Bridge is falling down”. Porniți in scurta croaziera pe Tamisa din apropierea London Eye, pe malul sudic, ( South Bank), unde cu siguranță vor fi bucurosi sa se înalte in uriașă roata deasupra Londrei. Cel mai ieftin bilet pentru un adult este 19, 35 lire iar pentru copiii cu vârsta intre 4 – 15 ani, 13, 95 lire. Va recomand sa luați biletele pe internet, cozile sunt foarte mari pentru London Eye.

6. Turnul Londrei, fascinant pentru copiii mai mari si pentru cei pasionati de istorie si mister. Pot vedea expoziția cu bijuteriile coroanei, Turnul Alb ( The White Tour), cei sapte corbi si legenda lor, care spunea ca daca sase dintre corbi vor pleca dintre zidurile fortaretei, regatul va cadea. De asemenea pot vedea Tower Green si locul de executie, sau sala regilor ( The Line of Kings) unde vor gasi regii Angliei in ordine cronologica, imbracati in armuri. Cea mai mare atractie este turul ghidat de temnicerii Yeoman, care le vor încânta imaginația cu povesti misterioase despre prizonierii inchisi si torturati in trecut intre zidurile turnului. Intrarea costa 22 lire/ adult si 11 lire/ copiii cu vârsta intre 5-15 ani.

7. Schimbarea gărzii la Palatul Buckingham, un adevărat spectacol care ii impresionează chiar si pe copii, cand vad caii impunatori, fanfara, soldații imbracati in costume roșii, cu caciulile din blana de urs pe cap. Din aprilie pana in octombrie garda se schimba zilnic in jurul orei 11.15 iar pe timp de iarna o data la doua zile. Programul trebuie consultat pe internet, orele la care se schimba garda pot fi modificate si in functie de vreme. Daca vreți sa faceți fotografii reusite, ar fi bine sa mergeți cu cel puțin o ora înainte, pentru a ocupa un loc bun in marea de turiști.

8. Turul Harry Potter, pentru copiii pasionati de faimosul personaj, o incursiune in lumea studiourilor Warner Bros.,  unde s-a filmat celebrul film, cu vizitarea studiourilor si platourilor de filmare, aflate in Leavesden, Watford, la 60 minute de Londra Centrala. Recomand autobuzele Golden Tours, care au excursii organizate din ora in ora incepand cu ora 7.10 pana la 16, cu plecare din statia Victoria ( Golden Tour Centre Victoria) sau din Baker Street. Toata excursia incluzand si transferul dus-intors dureaza in jur de 7 ore iar preturile sunt : 63 lire/adult, 58 lire/ copil, 20 lire /copiii intre 3-4 ani .  Este o experienta minuntata pentru iubitorii lui Harry Potter, poate cea mai frumoasa cu care vor ramane in suflet din calatoria la Londra.

 9.ZSL London Zoo in partea de nord a parcului Regent’s Park, unul din cele opt parcuri regale londoneze, întins pe 197 de hectare. Preturile variaza in functie de anotimp : 22,50 lire / adult iarna si 24,90 lire / adult vara 16, 65 lire / copil iarna si 17, 10 lire  vara, gratuit pentru copiii sub 3 ani. Grădina zoologica se mândreste cu tigrii siberieni, lei, dragonul de Komodo, suricate, hipopotami, gorile, păsări felurite, fluturi, lilieci, reptile, broaște testoase din Galapagos, pinguini, lemuri. Acvariul, Casa Reptilelor, Regatul Gorilelor, Pădurea Tropicala, Casa Insectelor, Zona Africana sunt câteva zone tematice unde copiii si părinții pot observa in liniște vietuitoarele aparținând diverselor zone climatice.

10. Sea Life London Aquarium, tot pe malul sudic al Thamisei, lângă London Eye, cel mai mare acvariu din Londra, unde pe lângă fiorosii rechini, piranha, pesti si vietuitoare marine din diferite specii, copiii vor intâlni chiar si haiosii pinguini, in cadrul Aventurii de gheata. Preturile sunt : 23,50 lire/adult si  16,95 lire / copil cu varsta intre 4-15 ani

11. M&M World, lumea bombonelelor M&M in Leicester Square, la 5 minute de mers pe jos de Piccadilly Circus. Copiii vor fi uimiti de marea de bombonele colorate, de mascotele cu chip de bomboane M&M, animatori care cânta si dansează intr-o lume a dulciurilor colorate. Nu se plătește intrarea, dar cu siguranță copiii vor pofti bombonele sau suveniruri si nu sunt deloc ieftine.

12. National Maritime Museum, (intrare gratuita) in Greenwich, un muzeu care ii atrage mai ales pe băieți, cu exponate care ilustrează natura de cuceritori a englezilor de-a lungul timpului, lupta lor cu marile, oceanele si pirații, colonizarea altor popoare si comertul care a adus atâtea bogatii si faima Marii Britanii. Tot in complexul muzeal din Greenwich se pot vizita Observatorul Regal (  intrare 8.50 lire/ adult si 4 lire/ copil) si Planetariul Peter Harrison ( 6.5 lire/ adult si 4 lire/copil). Se poate ajunge cu vaporașul pe Thamisa cu coborâre la stația Greenwich, muzeul aflându-se la 5 minute de statie sau cu trenul suprateran cu oprire in stația Greenwich sau Cutty Sark.

13. Discover Children’s Place in Stratford, un muzeu unde copiii si părinții inventează împreuna povesti, jucându-se impreuna si având ca instrumente de baza imaginatia si creativitatea : confecționeaza  papusi din linguri de lemn, descopera labirintul, organizeaza ceremonii de servire a ceaiului, exploreaza  topoganul din turn. Prețul este 5 lire atât pentru adulti, cat si pentru copii.

14. Thorpe Park, parcul de distracție situat la 40 km de Londra Centrală, unde se ajunge cu trenul, din stația Waterloo pana in stația Staines. Pretul unui bilet este 44.99 lire luat la intrare, dar daca le luati pe internet sunt mult mai ieftine. Thorpe Park, al carui slogan il descrie ca fiind “o insula cum nu mai exista alta”, isi încânta vizitatorii cu peste 30 de roller coastere si atractii care de care mai  provocatoare, potrivite mai degrabă copiilor mai mari, adolescentilor si tinerilor. Aveți de unde sa alegeți, dragii mei. In functie de varsta si preferintele copiilor, puteti alege obiective si experiente care mai de care mai atragatoare. Oricum va fi un sejur de neuitat, garantez. Daca stiti si alte locuri frumoase de vizitat in Londra pe care eu nu le-am mentionat aici, astept sa ne spuneti !

londra 22london 69london11London 1london 2londra 46londra 31londra 32londra 23londra 22londra 21londra 19londra 15london 82london 81london 64poza 110

Pe curand si tot pe drumuri !poza 113london 67london 80london 68london 5londra 30

Share this post! Share on Facebook26Pin on Pinterest0Share on Tumblr0Share on StumbleUpon0Tweet about this on TwitterShare on Google+8.7k
2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *