Craiova te cheama la un vin fiert cu scortisoara, calatorule…

Share this post! Share on Facebook1.7kPin on Pinterest1Share on Tumblr0Share on StumbleUpon0Tweet about this on TwitterShare on Google+2

 Motive sa vizitezi frumoasa Craiova

craiova poza

Craiova 1Craiova 2

Daca ar fi sa te chem sa vezi frumoasa mea Craiova, draga călătorule, am sa te poftesc la un vin fiert cu scorțișoară in centrul vechi, in linistea diminetilor de duminica si am sa iti depan povesti si amintiri despre cetatea Baniei.

Craiova mea te așteaptă cu forfota de tinerete si pofta de viața pe străzi, cu parcuri verzi răsunand a joaca de copil, cu străzi imbalsamate de aroma teilor vara, umbrite de case boieresti ce stau mărturie a vremurilor de altadata.

Centrul vechi, cu stradute înguste si clădiri vechi, îmbrăcate in culoarea mierii si cu muscate sângerii  la orice colt de fereastra, cu librarii si cafenele, cu terase mustind a zarva si tinerete, te îmbie sa te plimbi in voia gândurilor, sa ii admiri frumusetea.

craiova 23craiova 24craiova 26craiova 3

Ce sa vezi in Craiova:

Parcul Nicolae Romanescu, al treilea parc natural ca mărime din Europa, întins pe 96 hectare, umbrit de copaci inalti si străbătut de lacul cu nuferi si lebede. Ca si peisagistica, parcul a fost proiectat in stil romantic, cu minunatul Castel Fermecat si podul suspendat ce aduce laolaltă malurile lacului.

craiova 59

Palatul Jean Mihail, astazi Muzeul de Arta al Craiovei, fastuos ca si arhitectura, muzeu ce gazduieste opere ale lui Brancusi, Aman, Grigorescu, Luchian, Tonitza, Corneliu Baba dar si pictura olandeza, franceza, italiana si flamandă.

craiova 58craiova 60

Teatrul National Marin Sorescu si Piata William Shakespeare, Universitatea din Craiova, Piata Prefecturii, bijuterii arhitecturale ale orasului.

craiova 50craiova 61craiova 56craiova 57

Casa Baniei, cea mai veche construcție civilă ridicată de banii Craiovesti in veacul al cincisprezecelea si recladita de Constantin Brâncoveanu cu un veac mai tarziu.

Casa memoriala Elena Farago, Casa Universitarilor, Palatul Vorvoreanu, Casa Bibescu, Casa Glogoveanu, Muzeul Olteniei, Filarmonica din Craiova.

Ce sa faci in Craiova: 

Sa te pierzi pe aleile parcului, in cant de mierle, răsfățat de umbra pădurii, răsfoind o carte pe banca, langa lacul cu lebede si batrani curiosi si sa bei o cafea la Castelul Fermecat, dupa ce admiri parcul de pe podul suspendat.

Sa stai la una din terasele din centrul vechi, mângâiat de soare, sa il străbați la pas, sa ii privesti casele cu fațade frumos colorate, statuile din bronz si rondurile de flori si verde, mult verde de iarba proaspata.

craiova 31craiova 32

Sa vizitezi muzeele si casele memoriale sau sa vezi o piesa de teatru la Teatrul National sau un impro show la Cafeneaua Cafe Teatru Play, sa mergi la un concert la Filarmonica sau sa te rasfeti cu un pic de culoare la Galeria de Arta.

Sa treci pragul bisericilor din Craiova, înalte, falnice, adevarate bijuterii arhitecturale, asteptandu-te sa iti picure liniste si pace in suflet de calator.

craiova 38craiova 18

Sa te bucuri de micile târguri de antichități si tot felul de lucrusoare facute manual sau sa iti lasi simturile rasfatate de bucatele traditionale in cadrul târgurilor ce au loc foarte des pe esplanada Teatrului National sau in Piata Mihai Viteazul.

craiova 27craiova 41

Sa te plimbi de Craiun pe străzile din centru, cand orasul este iluminat feeric, ca intr-o poveste, unul dintre cele mai frumoase orașe de Craciun, sa simti izul de vin fiert cu scorțișoară si pastrama sfârainda.

Sa te plimbi toamna prin Gradina Botanica, noua hectare de vegetatie cu specii dintre cele mai variate, armonios conturata, cu copaci inalti, arbusti, peluze de verdeața pline de flori si un paraias ce susura vesel, in compania nuferilor si ratustelor.

craiova 44

Sa participi la evenimentele de strada foarte des organizate in Craiova, fie ca e vorba de dansuri de societate live in fiecare cartier al orasului, orchestra Filarmonicii cântând chiar in mijlocul multumii, pe strada, parade ale păpușilor Teatrului de papusi.

craiova 20craiova 19craiova 29craiova 28

Efervescenta, verde, primitoare, cu oameni frumosi si mancare buna, cu dragoste de cultura si cu credință in suflet, ea este Craiova … Craiova mea si a noastra.

Fotografiile excelent realizate poarta semnatura lui  Bogdan Danescu, cel despre care toata lumea stie ca este “fotograful Craiovei”, caci este mereu prezent acolo cand se intampla ceva frumos in Craiova si surprinde cu daruire si sensibilitate culorile, oamenii, strazile, tineretea si viata de pe strazile ei.

Te-am convins, călătorule?

 

Share this post! Share on Facebook1.7kPin on Pinterest1Share on Tumblr0Share on StumbleUpon0Tweet about this on TwitterShare on Google+2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *