Cafea pe ponton la casutele Sitaru de pe Valea Cernei

Share this post! Share on Facebook71Pin on Pinterest0Share on Tumblr0Share on StumbleUpon0Tweet about this on TwitterShare on Google+10.7k

Cafea pe ponton la Căsuțele Sitaru: liniste, pescuit, cant de greieri

sitaru-2

   Știați ca aerul din zona Herculane este atat de ozonat încât se întrece cu cel din stațiunea Davos din Elveția?stiati ca Herculane este cea mai veche stațiune balneară din tara noastra,atestata încă din anul 153?
De cate ori avem pofta de liniste, aer curat, munte si balaceala in ape vindecatoare, mergem la Herculane, la căsuțele Sitaru, pe Valea Cernei, la 7 km de Herculane, pe drumul spre Targu-Jiu.
Cuib de verdeața si liniste tulburata doar de vânt sau cântecul greierilor, ascunsa chiar sub versantii abrupti din granit, cabana si căsuțele Sitaru coboară lin pana pe malul lacului, unde exista un ponton si chiar o barcuta cu motor care te poate plimba pe lacul ce serpuieste printre munți, lacul Priseaca.
Proprietarii căsuțelor sunt oameni frumosi si atat de dornici sa te facă sa te simti bine, încât nu poti sa nu ti-i faci prieteni.Nea Mircea nu conteneste a povesti legende si lucruri nestiute despre muntii Cernei, despre cascadele spectaculoase si grotele ascunse, despre aristocratii romani sau printesa Sissi. Ne-a plimbat cu barcuta lui simpatica, ne-a ajutat sa învățăm sa pescuim, ne recomanda trasee si ii face pe copii sa asculte cu atenție povestile lui cu talc.
Privelistea muntilor e superba, caci de o parte ai înalții versanti stancosi cu varfuri ascuțițe ca niște colti din granit, iar de partea cealalta a lacului dai de munți cu vârfuri mai domoale, impaduriti cu pini pitici de Banat.
Intre munti se asterne lacul, cu undele-i blande stralucind si clipocind sub soarele fierbinte.
Ai senzatia ca esti cuibarit undeva sub muntele căruia de-abia ii zaresti culmile si care pare ca intr-o clipa se poate pravali peste pădure.
Dimineața imi place sa imi beau cafeaua pe terasa cabanei, unde vad lacul de sus in toata splendoarea lui.Padurea de foioase se privește in oglinda lacului iar aburii cafelei mele se întâlnesc cu aburii lacului si ai diminetii.Cum altfel sa ma simt decat minunat?
Copiii aleargă in voie, se joaca si abia așteaptă excursia cu barca sau lectiile de pescuit.
Avem atatea lucruri de facut:fie sa ne bălăcim in apele termale la Șapte Izvoare, fie sa încercam unul dintre traseele turistice, fie sa vizitam in oras clădirile vechi si bogate in istorie, sa le povestim despre Hercules, Traian sau aristocratii Austriei îndrăgostiți de Herculane.In împrejurimi se pot face trasee către Cascada Vanturatoarea, Vârful Crucea Alba, Piscul Roșu, se pot vizita Grota cu aburi, Poiana cu Peri, Pestera Hotilor, izvorul Munk.
De data aceasta copiii noștri sunt fermecati de pontonul abia descoperit si de mirajul lectiilor de pescuit.
Pontonul este locul magic unde stam la povesti privind lacul si ascultând pădurea, cu un pahar de vin si o carte lângă noi.E puntea fericirii pentru pescarii pasionati care uita acolo trecerea zilelor si se întorc cu peste mai mic sau mai mare, dupa talent si noroc.
Cand se lasa seara, doar greierii si bufnitele din pădure mai tulbura liniștea neclintita.Stam fericiti in jurul focului, privind lacul si luna trecând usor deasupra lui.Si așteptam cuminți sa savuram salaul pescuit pe seara, care acum sfaraie pe gratar si ne amețește de pofta.
La Căsuțele Sitaru întotdeauna ne simțim excelent, sa fie de vina aerul despre care se spune ca întinerește?sa fie puterea apelor?sa fie liniștea locului?
Zona este renumita pentru apele termale si curative, pentru istoria si pasii împăraților ce au trecut pe aici, Traian, Franz Joseph al Austriei si printesa Sissi, pentru grotele, pesterile si cascadele spectaculoase si pentru peisajul desprins din povesti.
Sunt atatea lucruri de facut si locuri de vizitat încât niciodata nu ne saturam de zona aceasta încărcată cu ioni negativi datatori de viata lunga.
Am sa va povestesc despre cascadele, traseele si pesterile din zona in curand.
Astept sa imi spuneti si voi unde va cazati si cum va place sa petreceti timpul cand veniți la Herculane.

Pe curand si tot pe drumuri!

herculane-8herculane-21herculane-88herculane-28herculane-19herculane-15herculane-12Herculane-1

Share this post! Share on Facebook71Pin on Pinterest0Share on Tumblr0Share on StumbleUpon0Tweet about this on TwitterShare on Google+10.7k
2 Comments
  1. Ne-am cazat (eu si sotul meu) de trei ori la dl. Sitaru.Am batut tara in lung si-n lat, deci am stat in multe pensiuni, dar nici una nu ni s-a lipit de suflet , ca pensiunea Sitaru. Iar dl. Mircea si D-na Cristina sunt foarte ospitalieri si prietenosi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *